MG+MSUM

KONCERT | Forum nove glasbe | Polzvok za oboo in pol 
12. november 2022 ob 19.30 uri
#

12. november 2022 Moderna galerija MG+ 

 

FORUM NOVE GLASBE | Polzvok za oboo in pol
Izbor programa: Matej Šarc 


V prostorih Moderne galerije gostujemo otvoritveni koncert Foruma nove glasbe (več), v organizaciji glasbenega društva UHO.

Prisluhnili bomo krstni izvedbi skladbe Half sound novozelandskega skladatelja in kitarista
Dylana Lardellija, čigar dela »v subtilnem odzvanjanju glasbenega materiala raziskujejo vprašanja spomina, psihologije in fizikalnosti glasbe«. Tudi pričujoče delo raziskuje človekovo podzavest, natančneje, »prostore, ki jih zvok, torej glasba, naseljuje v sanjah«, o ozadju nastanka skladbe in njenih kompozicijskih značilnostih pa bomo več izvedeli v predkoncernem pogovoru s skladateljem na dan koncerta.

19.30 | Predkoncertni pogovor z Dylanom Lardellijem in Klaro Mlakar, moderator: Gregor Pompe

20.00 | Koncert
Uroš Krek: Sonatina  
Klara Mlakar: Polyphenism
Eliott Carter: Tempo e Tempi 
Dylan Lardelli: Half Sound (krstna izvedba) 
Georges Aperghis: À bout de bras  
Jakob Jež: Ekstremi 3  

Matej Šarc, Barbara Jernerjčič Fürst, Samanta Škorja, Janez Podlesek, Igor Mitrović, Simon Klavžar, Jože Bogolin


Vstop je prost.

* * * 

Društvo UHO želi predstavljati najsodobnejšo komponirano glasbo, zapolnjevati recepcijske vrzeli pri predstavljanju glasbe 20. in 21. stoletja ter graditi mostove z vsemi kreativnimi potenciali v široko razvejanem glasbenem zemljevidu.

Glasbeno društvo UHO na prostovoljni ravni združuje glasbenike, muzikologe, glasbene pedagoge in ljubitelje glasbe, ki želijo prispevati k razvoju, predstavitvi in boljšemu razumevanju klasične glasbe, s poudarkom na sodobni glasbi. Namen društva je povezovanje glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev ter pravnih subjektov, ki delujejo na področju glasbe, zagotavljanje javne platforme za pridobivanje neprofitnih sredstev za organizacijo glasbenih prireditev in zagotavljanje raznolike ustvarjalne in poustvarjalne ponudbe na področju sodobne glasbe. Zato si je društvo za svoj cilj zadalo spodbujanje nastanka novih glasbenih del, razpiranje pluralne pahljače različnih kreativnih pristopov k sodobni glasbi, povezovanje glasbenikov v stalne instrumentalne, vokalne in vokalno-instrumentalne ansamble, povečevati diskurzivnosti o sodobni glasbi in spodbuditi pretakanja informacij med tujo in domačo glasbeno ustvarjalnostjo.